ADL 53 Project Management and Control V2

Contact www.solvedcare.com for best and lowest cost solution or email solvedcare@gmail.com

ADL 53 Project Management & Control V2

Assignment – A

Question 1.. Define and describe “Project Management”?

Question 2.. What is the need of “Project Management”?

Question 3.. What are the aspects of a project? Enumerate them.

Question 4.. Discuss various project risks?

Question 5.. What should be the contents of a “Project Report”? Discuss them
briefly.

Assignment – B
Marks – 10
Question 1.. Discuss the scope and steps being followed in project appraisal?

Question 2.. What are the key factors to be considered in “Financial Analyses ”
of a project?

Case Study
Prepare a ” Project Appraisal” Report for an entrepreneur who is contemplating
to set up a small scale unit to manufacture Milk Products.
Assignment – C

1. Project Management encampases :
(a). Financial consideration only.
(b). Technical consideration only.
(c). Marketing consideration only.
(d). All of above.

2. Project Management is the assignment to be looked after by :
(a). Engineers.
(b). Chartered /Cost Accountants.
(c). Persons with MBA qualification.
(d). The entrepreneur.

3. “Project Management” is basically necessarily for an entrepreneur who is
contemplating to establish:
(a). Any goods producing unit.
(b). Any service rendering offices/outlets.
(c). Either of above.
(d). Neither of above.

4. In the Project Management process “search for a business idea” is :
(a). The first step to be taken by the entrepreneur.
(b). The last step to be taken by the entrepreneur
(c). No step to be taken by the entrepreneur
(d). The only step to be taken by the entrepreneur

5. “Searching a business idea” means:
(a). Designing the project.
(b). Formulation of the project.
(c). Identification of the project.
(d). None of above.

6. Searching the business idea is related to identification of :
(a). New product only.
(b). New service only.
(c). May be existing product/service only.
(d). None of above.

7. “Technical Aspect” of the project is concerned with :
(a). Scope of area development.
(b). Break-even level of operation.
(c). Plant and Machinery.
(d). Sources of funds.

8. “Financial Aspect” of the project is concerned with :
(a). Work schedule.
(b). Short terms and long term finance.
(c). Plant and Machinery.
(d). None of above.

9. “Financial viability” aspect is related with :
(a). Costs and benefits.
(b). Social goals.
(c). Employment generation.
(d). None of above.

10. “Profitability” aspect is concerned with :
(a). Utility to the society.
(b). Break-even level of operations.
(c). Sources and uses of funds.
(d). Working capital.

11. “Marketing” aspect of a project is basically concerned with :
(a). Costs of production.
(b). Manufacturing process.
(c). Likely share of project.
(d). None of above.

12. Socio-economic aspect of a project refers to :
(a). IRR.
(b). Break-even level of operations.
(c). Scope of area development.
(d). Plant layout.

13. “Technical Analysis” of a project is concerned with :
(a). Technical qualifications of personnel involved in implementation of the
project.
(b). Tax concession to be granted by the state.
(c). Choice of a technology package to produce the goods.
(d). Number of persons required with requisite technical qualifications.

14. “Project Risk Analysis” is concerned with :
(a). Seeking Insurance cover.
(b). To analyse all related contingencies which may jeoparadise the project.
(c). Appointment of a Risk Manager”.
(d). None of above.

15. “Project Designing” refers :
(a). To prepare layout plans of the project.
(b). To identify the flow of events which would lead to the successful
implementation of the project.
(c). To prepare product modules for production.
(d). None of above.

16. PERT and CPM technologies are used :
(a). For analyzing the technical viability of the project.
(b). For analyzing the financial viability of the project.
(c). For analyzing the economic viability of the project.
(d). For unfolding the snags crept in the implementation of the project.

17. “Project Report” basically emphasizes upon :
(a). financial & technical feasibility of the project.
(b). Socio-economic aspect of the project.
(c). Accounting procedures.
(d). None of above.

18. “Project Report” is basically needed :
(a). To procure license for production.
(b). To analyse the financial and technical feasibility of the project.
(c). For recruitment of technical personnel.
(d). To procure finance from the financial institutions.

19. “Project Appraisal” is primarily the concern of :
(a). The customer who wish to purchase goods to be produced by the concerned
unit.
(b). The financial institutions and the licensing agency.
(c). The entrepreneur.
(d). None of above.

20. “Location” aspect of project is important from the view point of :
(a). Arranging financial resources.
(b). Supply of machinery.
(c). Supply of raw material, labour and other sources of production.
(d). None of above.

21. Assessment of “Funds Flow” is necessary in the project management as :
(a). Fund is easily available from the banks.
(b). Public normally oversubscribes the equity issue.
(c). Goods are easily sold on cash.
(d). To have systematic and unintrupted flow of funds at least cost.

22. In “Funds Flow” analysis we are concerned with :
(a). Inflow of cash.
(b). Outflow of cash.
(c). Inflow and outflow of cash.
(d). Inflow and outflow of cash as well as assets acquired on credit.

23. “Funds Flow Analysis” refers to :
(a). Short term financial sources.
(b). Long term financial sources.
(c). Both as above.
(d). None of above.

24. “Cost of Capital” can be measured by :
(a). Gross Profit Ratio.
(b). Net Profit Ratio.
(c). Return on equity ratio.
(d). Debt equity ratio.

25. “Break-even Point” refers to :
(a). Entry point of the factory.
(b). Speed breaker point.
(c). A level of production at which turnover just covers the fixed
overheads.
(d). A level of production at which turnover just covers the variable
overheads.

26. “Social Costs” refers to :
(a). The price of the product at which members of the general public
purchase the goods produced in the project.
(b). Maintenance expenses being paid by members of a housing society.
(c). Harmful consequences and damages which the community on the whole
sustains as a result of productive process.
(d). None of above.

27. Out of the following one does not refer to “Social Benefits”.
(a). Employment generation.
(b). Availability of goods for consumption.
(c). Increase in economic level of the society.
(d). Monetary profit to the owner of the project.

28. “Budgeting” is primarily concerned with :
(a). Choosing an idea to start a project.
(b). Choosing the technology for production.
(c). Choosing the location of the project.
(d). Forecasting of sales & income and expenditure.

29. 29. ‘Planning” does not involve one of the followings:
(a) Selection of objectives
(b) Strategies and Policies to achieve the objectives.
(c) Review of objectives.
(d) Programs and procedures to achieve the desired goals.

30. ‘Control’:
(a) Is the first step in project management.
(b) It follows ‘Planning’.
(c) It follows implementation.
(d) None of above.

31. ‘Review’ is part of
(a) Planning process
(b) Implementation process
(c) Budgeting process
(d) Controlling process.

32. ‘Project Finance’ is generated by way of:
(a) 100% Equity
(b) 100% Debt.
(c) 50% Equity or 50% Debt.
(d) As per feasibility report in this regrd.

33. ‘Industrial Finance is required’:
(a) For Fixed Deposits elsewhere to earn interest.
(b) To open charitable dispensary.
(c) For fixed assets, raw-material and to meet day to day expenses.
(d) None of above.

34. ‘Long Term’ industrial finance is procured generally:
(a) Directly from small savings public.
(b) Private money lenders
(c) Small Finance companies
(d) State and Industrial development
35. ‘Finance for working capital is generally obtained from’:
(a) The State
(b) Industrial and Development Banks
(c) LIC/GIC
(d) Co-operative and commercial banks.

36. Fixed Assets include:
(a) Buildings sheds, plant and machinery
(b) Fixed deposits
(c) Raw material, finished goods
(d) Office equipments.

37. ‘Capital Structure’ of a company refers to:
(a) Building structure of the unit.
(b) Lay-out plan of installation of plant and machinery.
(c) Ratio of ownership capital to credit capital.
(d) None of above.

38. One of the following is not a financial institution:
(a) LIC
(b) IDBI
(c) HUDCO
(d) NSIC
39. Oddman out:
(a) IDBI
(b) ICICI
(c) IFCI
(d) RBI

40. Debit-Equity Ratio refers to:
(a) Proportions of Debentures issued and equity shares issued by the
company.
(b) Proportion of debt and equity capital
(c) Proportions of the personal debts raised by the directors and equity
shares held by them to the company.
(d) None of above.

Contact www.solvedcare.com for best and lowest cost solution or email solvedcare@gmail.com

 

Comments are closed.