ADL 11 Management Information Systems V2

Contact www.solvedcare.com for best and lowest cost solution or email solvedcare@gmail.com

ADL 11 Management Information Systems V2

Assignment – A

1. Define MIS? What are the objectives and characteristics of MIS?

2. Write a detailed note on the planning and development of Management
Information Systems.

3. Explain strategic MIS categories in detail. Give illustrations for each
category.

4. Explain the different components of MIS.

5. Explain with relevant example the concept of business process. Also mention
their elements.

Assignment – B

1. What do you understand by Management information systems?

2. Explain in detail the necessity and importance of Systems Design in MIS.

3. Explain various Organizational limits to Relational Decision Making in MIS.

Case Study

Multibase Company Limited is a diversified business group with interests in
fabric and yarn manufacturing, paper and pulp, and cement. Its eight
manufacturing units are located across the country – one for fabric, two for
yarn, two for paper and pulp, and three for cement. While the head of each unit
has considerable operational autonomy, strategic decisions, considering these
units, such as capacity expansion, procurement of new technology involving
substantial investment, etc., are made at the headquarters, located in Delhi.
The head quarters monitor the performance of every unit though weekly and
monthly reports are which are prepared by CBIS installed at each unit. Often
considerable amount of time of the senior executives based at the headquarters
is taken away in analyzing these reports and drawing inferences for planning and
control. The result is that the senior executives have little time for strategic
thinking which they feel is a must in the present competitive environment. The
CEO of the company has thus proposed to develop suitable computer based systems
which might be helpful in understanding the current status of various
manufacturing units in terms of their overall performance, the type of
environmental constraints that operate in the three business that exist for
enhancing capacity in these business areas.

Question a. What systems would you propose that would serve the company’s needs?

Question b. Considering that the company already has CBIS installed, will you
contemplate complete overhaul of the systems or add functionalities of the
existing systems? Justify your line of action.

Question c. Justify the requirement of a Chief Information Officer (CIO) in the
context of the given case.

Assignment – C

1. ___________ is an organized portfolio of formal systems for obtaining
processing and delivering information in support of the business operations and
management of an organization.
(a). MIS
(c). MRS
(b). DSS
(d). None of the above

2. _________are formal social units devoted to the attainment of specific goals.
(a). Management
(b). Organization
(c). Decision support system
(d). None of these

3. The cost of information can be_________
(a). Costly
(b). Valuable
(c). Processing
(d). None of these

4. _______technology includes computers hardware, software, database management
systems and data communication system.
(a). Information b. Computer
(c). Marketing d. All of the above

5. Mass production of computers started in________, when UNIVAC 1 was delivered.
(a). 1951
(b). 1953
(c). 1946
(d). 1954

6._____________can occur at the individual, group, organizational or
extra-organizational level.
(a). Planning b. Controlling
(c). Organizing d. Scheduling

7. ___________ ensuring that performance meets established standards that
worker’s activities occurs as planned and that the organization process.
(a). Controlling b. Planning
(c). Leading d. Organizing

8. ___________is the process of recording, classifying and summarizing the
financial activities of an organization.
(a). Planning b. Managerial
(c). Accounting d. Diagnosis

9. Human and computers are in their ability to filter and save information.
(a). Similar b. Different
(c). Complementary
(d). None of these

10. EDI is an example of_____________
(a). Decision making
(b). Boundary system
(c). Coordination
(d). Modeling

11. Telecommunications means multiple computer interconnected into networks is
called_____________
(a). Distributed database b. Distributed processing
(c). Central processing d. None of these

12. Newspaper, magazine, radio, television are example of_____________
(a). Storing information
(b). Retrieving information
(c). Communication information
(d). Acquiring information

13. ___________is a feature provided for ensuring that the transaction is
completed with regards to the business rules set by the management.
(a). Advocacy b. Authorization
(c). Signature d. Policy formulation

14. The architecture of the MIS plan provides:
(a). A way to handle the system or subsystem by way of simplification on,
coupling and decoupling of subsystems.
(b). For preparing the schedule of the system in the overall information
requirement
(c). An online information on the stocks markets and the accounts balance
(d). None of these

15. MRS stands for_____________
(a). Management reporting system
(b). Management resource system
(c). Management retrieve system
(d). Management renewal system

16. Management, science, also known as________, is a field of applied
mathematics.
(a). Operations research b. Management accounting
(c). Exchange commission d. System theory

17. EIS should offer the capability to ___________into the data.
(a). Drill down
(b). Drill up
(c). Drill diagonal
(d). All of the above

18. Michael hammer defines re-engineer as__________ and radical redesign of
business process to achieve the performance such as cost, quality, service and
speed.
(a). Business process
(b). The fundamental rethinking
(c). Organization restructuring
(d). None of the above

19. The business re-engineering requires a major change in the_____________
(a). Machine
(b). Mindset
(c). Material
(d). Infrastructure

20. The components of DSSa.
(a). Data management sub systems
(b). Model management sub system
(c). Dialog management sub system
(d). All of the above

21. ____________systems help to analyze historical and current data either on
demand or periodically.
(a). Data access system
(b). Data analysis system
(c). Fore cast-oriented data analysis system
(d). System based on accounting models

22. ____________managers who acts as project managers might be responsible for
one or more unique protects and managers supervise teams of workers who must
accomplish a specific goal.
(a). Middle, project
(b). Project, middle
(c). Top, middle
(d). Top, Project

23. _______refers to taking actions that direct and motivate employees to
accomplish personal and organizational goals. ___________establishing a formal
reporting structure and a system of accountability among workers.
(a). Organizing, leading
(b). Planning, controlling
(c). Leading, organizing
(d). None of these

24. Operations can encompass_____________
(a). Only manufacturing
(b). Planning, controlling
(c). Services only
(d). Non profit Orgnization

25. Decision making is a __________ activity.
(a). Intuitive
(b). Cognitive
(c). Systematic
(d). Analytic

26. ___________refers to taking actions that direct and motivate employees to
accomplish personal and organizational goals. ___________ establishing a formal
reporting structure and a system of accountability among workers.
(a). Organizing, leading
(b). Planning, controlling
(c). Leading, organizing
(d). None of the above

27. A___________is the actual system that a manager works with during the
decision process.
(a). Specific DSS
(b). DSS generators
(c). DSS tools
(d). a and c above

28. ________ processing, involves duplicating, sorting and filling data.
__________processing with electronic scanners involves transforming and entering
the data into an electronic form.
(a). Manual, electronic
(b). Electronic, manual
(c). Transforming
(d). None of the above

29. __________refers to the deployment, development, assessment, rewarding and
management of individual organizational members and worker groups.
_____________is the management of raw materials, partially completed goods
service.
(a). Inventory control, HRM
(b). Human resource management, Inventory control
(c). Capacity planning, Human resource planning
(d). None of the above

30. The __________system deals with the planning and use of resources used in
the business manufacturing capacity and_____________.
(a). EMS, SMS
(b). CMS, CMS
(c). All of the above
(d). None of the above

31. The enterprise resource planning solution structure is built in three layers
____________, _______________& _____________
(a). Function, network, database
(b). Presentation, database, application logic
(c). Technology, business and implementation
(d). None of these

32. a) A decision support system has a more customized orientation than
a_____________
b) ____________is a collection of capabilities that support the decision making
process of a individual or a small group of a individual or a small group of
people.
(a). TPS, TPS
(b). DSS, TPS,
(c). CSF, DSS
(d). None of these

33. Match the following
Software

a. Provide the instructions, in the form of computer code for processing data
electronically

 

Hardware

b. Offers a vehicle for storing and supporting the processing of large
quantities of no scientific information

 

Database

c. Refers to the equipment used to in electronic information processing

 

Data communication

d. The communication of information across short and long

A. 1-a, 2-b, 3-d, 4-c
(B). 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
(C). 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
(D). 1-a, 2-d, 3-b, 4-c

34. Match making –
1. Financial accounting

a. Deals with preparing information for users outside the organization

 

2. Managerial accounting

b. Refers to the provision of financial information that managers within the
organization need for their

 

Contact www.solvedcare.com for best and lowest cost solution or email solvedcare@gmail.com

 

Comments are closed.